Bakkehuset

HÅND / VÆRK

12. maj 2022 - 20. august 2023

Dato
12. maj 2022 - 20. august 2023
Sted
Rahbeks Allé 23
1801 Frederiksberg C


E: bakkehuset@frederiksbergmuseerne.dk
T: 33 31 43 62

Bakkehusets udstilling hånd / værk sætter to konkrete håndværk – snedkerens forarbejdning af træet og digterens forarbejdning af sproget – overfor hinanden og undersøger den kreative drivkraft og kærlighed til materialerne, som kendetegner begge. Udstillingen giver et særegent indblik i møbelsnedker Teis Dich Abrahamsens og digter Morten Søndergaards kreative universer og præsenterer et udvalg af deres tidligere værker.

Morten Søndergaard er såvel som Teis Dich Abrahamsen optaget af leg og fortællinger, der fletter sig ind og ud mellem hinanden for til sidst at samles i glæden ved håndens arbejde med materialet. Velkendte objekter og møbler fra vores hverdag lades med nye betydninger og der opstår en overraskende virkning, som får os til at se på tingene på en ny måde.

Morten Søndergaard

Morten Søndergaard er først og fremmest digter og har i en årrække boet i Bakkehusets tidligere legatbolig sammen med forfatteren Merete Pryds Helle. I de seneste år har han arbejdet tværæstetisk i både installationer og udstillinger. Søndergaard har et langt forfatterskab med digtsamlinger, oversættelser og andre udgivelser bag sig, siden debutsamlingen Sahara i mine hænder udkom i 1992. Men han forsøger også at sprænge poesiens klassiske og fysiske rammer ved at skrive poesi på sten, marmor og husgavle, eller han omdanner poesien til musik og lyd. Interessen for forholdet mellem sprog og materialitet kendetegner Søndergaards kunstneriske virke, og hans poetiske undersøgelser af tid og materialer er gennemgående. Med sine arbejder viser han, hvordan en tekst får betydning gennem materialet, hvad end det er ord, skrevet på tyndt papir i medicinæsker som i Ordapoteket, eller ord, mejslet i marmorsten. Man kan sige, at Søndergaard materialiserer sproget for at erfare det.

Teis Dich Abrahamsen

Teis Dich Abrahamsen er fortrinsvist møbelsnedker, men arbejder også med møbelkonservering og -restaurering. Abrahamsens virke udspringer af en dyb kærlighed til træet og en stolthed omkring snedkerhåndværket. Få kan som han få de enkelte træsorter til at træde frem i værker af stor poesi, hvad enten det er møbler, prototyper eller unika objekter. Med sine finurligt snedkererede skabe med kuglebaner, som for eksempel hans berømte Galskab, eller mobiler og udefinerbare objekter som Kube i kube i kube har han med håndværksmæssig akkuratesse skabt et eget univers, hvor æstetik, præcision og perfektion går op i en højere enhed. Som hos Morten Søndergaard forenes interessen for materialet med det kunstnerisk legende og for Abrahamsen er det kun fantasien, der sætter grænser.

Den nye Hjørnestue

Udstillingen hånd / værk fungerer som en optakt og uddybning af arbejdet med Bakkehusets nye kunstrum ”Den nye hjørnestue”, som er skabt af Morten Søndergaard og Teis Dich Abrahamsen i samarbejde med kurator Annesofie Becker.

Læs mere om Den nye Hjørnestue