5. marts 2024 - 30. juni 2024

Hjørnestuesamtaler /

Formålet med Den nye hjørnestue er ikke blot at se og sanse kunsten i rummet, men at skabe en fri, fælles samtale. Den nye hjørnestue opleves bedst, når man bestiller plads omkring bordet og deltager i vores ”Hjørnestuesamtaler”.

Type
Samtale
Dato
5. marts 2024 00:00 - 30. juni 2024 00:00
Sted
Bakkehuset
Pris
75 kr.

De åbne hjørnestuesamtaler finder sted på følgende dage:

Torsdag-fredag kl. 15 og kl. 17
Lørdag-søndag kl. 13 og kl. 15

Hjørnestuesamtalerne skal bookes forud og har en varighed af ca. 30 minutter. Entré til Bakkehuset er inkluderet, når du køber en billet til Den nye hjørnestue.

Du kan melde dig til hjørnestuesamtalerne med folk, du kender på forhånd, eller du kan melde dig til på egen hånd. Det er også muligt at booke hjørnestuen som en gruppe. Det kræver ingen særlige forudsætninger at deltage.

Det hele foregår rundt om det smukke kvadratisk bord med plads til otte personer. Samtalerne faciliteres af museets værter, som har et indgående kendskab til rummet og kunstprojektet som helhed.

Ud over de åbne hjørnestuesamtaler kan man naturligvis besøge den nye hjørnestue på egen hånd i museets åbningstid, men her vil kun ét udvalgt kunstskab være åbent.

Den nye hjørnestue

For 200 år siden mødtes digtere, forfattere og videnskabsfolk hos ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek for at diskutere, læse højt, give kritik og kreativ sparring. Interessen for sprog, kultur og kunst blev forenet i deres samtaler og samtalekulturen er dermed Bakkehusets vigtigste kulturarv.

Den nye hjørnestue på førstesalen er en nutidig spejling af Rahbeks historiske stue lige nedenunder. Den nye hjørnestue fortolker den salonkultur, som udfoldede sig i Bakkehuset for to hundrede år siden, ved at give plads til nye samtaler – samtaler som du kan være en del af.

Rummet er udsmykket med 29 skabe, et for hvert bogstav i alfabetet samt ét ord. Skabene indeholder tableauer og scenerier, som i kombination med Morten Søndergaards nyskrevne tekster stiller både store og små spørgsmål.

Skabene i den nye hjørnestue refererer til Kamma Rahbeks berømte æsker. Når man åbnede en af Kammas æsker, åbenbarede der sig et lille kunstnerisk univers med miniaturemalerier i låget og spejle i bunden.

Skabene er også en reference til en række historiske kunstskabe fra 1600-tallet, hvoraf det mest berømte og bedst bevarede er Gustav II Adolfs kunstskab fra 1632, som i dag tilhører Uppsala universitetsmuseum.

Kunstskabene var med deres samlinger af forunderlige og udsøgte kunst- og naturgenstande, ikke kun miniatureudgaver af datidens lærde samlinger og kunst- og wunderkamre, men også en demonstration af det ypperste indenfor håndværk og kunsthåndværk. Ved særlige lejligheder blev indholdet i skabene båret frem og stillet på et bord, hvor gæsterne kunne bese herlighederne. På samme måde vil skabene blive båret frem i Bakkehusets nye hjørnestue og åbnet for deltagerne omkring bordet.