STORM

MANGAENS MESTER: OSAMU TEZUKA

9. maj 2013 - 22. september 2013

Dato
9. maj 2013 - 22. september 2013
Sted
Frederiksberg Runddel
2000 Frederiksberg


E: storm@frederiksbergmuseerne.dk
T: 38 86 05 00

Det var en stor glæde at kunne præsentere den første større udstilling i Europa med Osamu Tezuka, kendt som Japans svar på Walt Disney eller Mangaens gud.

Tezuka er den mest indflydelsesrige tegneseriekunstner i det 20. århundrede. Hans enorme produktion på mere end 170.000 sider har haft en stor indflydelse på japanerne fra efterkrigstiden og frem til i dag. Japanske manga- og animekunstnere fremhæver ham som deres primære inspiration. Han talte til hjertet og forstanden hos alle japanske klasser og aldre. Han blev en grundsten i det moderne japanske kulturfundament, der opstod i tomrummet efter 2. verdenskrig. Han samlede, beskrev og udfyldte japanernes svært beskadigede myterum med et humanistisk midtpunkt, som det japanske folk kunne identificere sig med. Han blev japanernes moderne H. C. Andersen.

Tezuka er en gudsbenådet fortæller. Med ham kan man gispe og græde og grine højt. De giver indsigt og erkendelse; Tezukas fortællinger viser, at livet kan være større end en selv.

Tezuka har også haft indflydelse på vores vestlige kultur. Hans egne værker tjente i mange år som eksotisk baggrundsinspiration for mange vestlige tegneserie- og animationskunstnere. Fra 90’erne kom eksplosionen af japansk manga. Og nu mærker vi for alvor Tezukas vigtigste arv: alle de værker, han inspirerede. Fra “Hello Kitty” over Dragonball og Akira til One Piece og alt, hvad der ligger imellem, fascineres vi af den multifacetterede manga.

Udstillingen
I udstillingen Mangaens Mester – Osamu Tezuka var 65 værker udvalgt fra forskellige perioder i hans produktion. De gav et indblik i en enorm genremæssig spændvidde. Her var alt fra episke fortællinger som
“Buddha” til futuristiske karakterer og actionprægede værker som “Astro Boy” og “Black Jack”. Herudover viste vi en række animerede kortfilm fra hhv. 1960’erne og 80’erne. Via opsatte QR koder var det desuden muligt på sin smartphone at se yderligere filmmateriale, bl.a. et interview med Tezuka. Hans stærke karisma og venlige attitude får ham næsten til selv at fremstå som en tegneseriefigur. Kigger man bag om facaden, er det dog et helt andet billede, man får af den arbejdsomme mand, som var uddannet læge, men levede og åndede for sit tegneserieunivers. Han opholdt sig for det meste i sit studie og sov kun tre-fire timer om natten. Hans flittighed og utrættelige lyst til at tegne og fortælle har således efterladt en kæmpemæssig arv. Osamu Tezuka døde i 1989 i en alder af blot 60 år.

Udstillingen blev støttet af Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation.