10.03.24

Taryn Simon: Start Again the Lament

Cisternerne præsenterer en omfattende lydinstallation af kunstneren Taryn Simon. Udstillingen ‘Start Again the Lament’ udforsker sorgens anatomi, forstået som de komplekse systemer, vi anvender til at håndtere dødens vilkår, samt hvordan vi sørger såvel kollektivt som individuelt. 

17. marts – 30. november 2024 

Cisternerne præsenterer en omfattende lydinstallation af kunstneren Taryn Simon. Udstillingen ‘Start Again the Lament’ udforsker sorgens anatomi, forstået som de komplekse systemer, vi anvender til at håndtere dødens vilkår, samt hvordan vi sørger såvel kollektivt som individuelt. 

I Start Again the Lament formidler Taryn Simon klagesange fra professionelle sørgende. Disse soniske sorgritualer inkluderer nordalbanske klagesange, der græder sorgens “uudtalte ord”, Wayuu-klagesange, som sikrer sjælens passage til Mælkevejen, græske epirotiske klagesange, som forbinder livet med dets efterliv, og yazidiske klagesange, som kortlægger forflytningen og eksilets topografi. Cisternerne bliver et instrument, der ekkoer recitationerne af tab med et 17 sekunders efterklang.

Med projektioner af lyd og de besøgendes færd gennem rummenes repetitive søjlegange, sammenvæver installationen lys og mørke, fravær og nærvær, samt den kollektive og individuelle sorg. Publikum ledes gennem Cisternerne af klagesangene, der sonisk kastes mod hvælv og søjler i en vekslen mellem kakafoni og stilhed. Ved at integrere de lydlige ritualer fra professionelle sørgende med Cisternernes arkitektur og akustiske efterklang, udforsker Start Again the Lament, hvordan vi håndterer sorg og hvem vi vælger til at guide os igennem den.      

Sorgens rum er ofte karakteriseret ved et fravær af sprog. For både individer og samfund er tab forbundet med uforudsigelige konsekvenser, der efterlader os for evigt forandrede. Udfaldet er uforudsigeligt. Tomrummet efter tabet kan udfyldes med religion, nihilisme, militarisme, velgørenhed – eller hvad som helst andet. Op gennem historien og frem til i dag har der været professionelle sørgende, som af de efterladte bliver givet autoriteten til at træde ind i, forhandle og forme deres oplevelse af tab. Klagesangen er en offentlig fremførelse af fortvivlelsen.

Om Taryn Simon 

Taryn Simon (f. 1975) er en multidisciplinær kunstner, der arbejder med fotografi, tekst, skulptur og performance – ofte i kombination. Gennem sin kunstneriske praksis retter Simon vores blik mod skjulte eller utilgængelige systemer for at afsløre underliggende strukturer, og hvordan de påvirker vores adfærd – både kollektivt og individuelt. 

Taryn Simons bogværker er også et centralt aspekt af hendes omhyggeligt researchede værker. Simon har udstillet over hele verden, og er repræsenteret i førende museumssamlinger som the Metropolitan Museum of Art i New York, Tate Modern i London, Guggenheim Museum i New York, Centre Georges Pompidou i Paris og Louisiana Museum of Modern Art . Hun var også repræsenteret på Venedig Biennalen i 2015. 

Start Again the Lament er et nyt lydværk, der udspringer af Taryn Simons roste performanceinstallation An Occupation of Loss, som blev opførti Park Avenue Armory i New York i 2016 og i det enorme betonrum under Islington Green i London i 2018, præsenteret af Artangel. I 2020 sammensatte kunstneren i samarbejde med Artangel værket Laments from Quarantine – en samling af videoværker skabt af de professionelle sørgende og opført online under pandemien.

For mere information og pressefotos, kontakt:  

Kommunikationsansvarlig, Siw Aldershvile Nielsen 

san@frederiksbergmuseerne.dk, +45 92 15 35 76