6. januar 2024 - 7. januar 2024

HVAD DØGN: 24-timers underjordisk lydritual

HVAD DØGN er et 24-timers underjordisk lydritual af HVAD, der udforsker cirkulær tid, rum og lyd. HVAD DØGN udfolder sig i Cisternerne den 6.-7. januar 2024, fra lørdag kl. 03.33 til søndag kl. 03.33.

Type
Koncert / Optræden
Dato
6. januar 2024 03:33 - 7. januar 2024 03:33
Pris
220 kr.

Kommissioneret af Strøm har den dansk/indiske komponist og producer HVAD [også kendt som Hari Shankar Kishore] de seneste tre år udforsket de unikke lydlandskaber i Cisternerne, de gamle underjordiske vandreservoirer i den danske hovedstad. Resultatet er HVAD DØGN, et 24-timers langt underjordisk lydritual.

De seneste tre år har HVAD optaget et utal af lyde i de spektakulære akustikforhold i de tre kæmpestore reservoirkamre, der udgør Cisternerne. Som den eneste drypstenshule i Danmark udgør den mere end 4.000 m2 sparsomt oplyste, højtloftede cementhaller dækket af smukke, skrøbelige drypstensformationer.

I løbet af de sidste tre år har HVAD optaget en mangfoldighed af lyde i de spektakulære akustik i de tre gigantiske reservoirkamre, der udgør Cisternerne. Som den eneste drypstenshule i Danmark udgør den mere end 4.000 m2 sparsomt oplyste, højtloftede cementhaller dækket af smukke, skrøbelige drypstensformationer.

HVAD har komponeret tre meditative stykker, hver på 24 timer (et ‘døgn’ på dansk), til de tre kamre i Cisternerne. Ved at bruge lydoptagelser som byggeklodser kombinerer han disse med studieeksperimenter på specielt-skårne grammofonplader, elektronisk lydudstyr og klassiske indiske instrumenter.

Denne cirkulære proces, inspireret af solens og jordens bevægelser samt den cykliske tidsforståelse i hinduismen, findes overalt i kompositionen. Bemærkelsesværdigt er dele af hans tre års lydoptagelsessessioner skåret ind på fysiske plader ved brug af såkaldte “locked grooves” (endeløse lydriller i stedet for de sædvanlige spiralformede riller, der normalt findes på plader), hvilket skaber uendelige lydloops, der spiller en fremtrædende rolle i HVAD DØGN.

HVAD DØGN lydritualet er den første musikoplevelse nogensinde i Cisternerne, der bruger alle tre kamre samtidigt. HVAD’s kompositioner til hvert kammer fletter sammen som planetbaner over de 24 timer, og HVAD vil lejlighedsvis interagere med lydritualet som ceremonimester, improvisere med højttalere og pladespillere ved hjælp af sine hjemmelavede plader samt forskellige andre instrumenter, herunder ældgamle indiske trommer, strengeinstrumenter og klingende metaller.

Publikum kan deltage i HVAD DØGN lydritualet i Cisternerne, når som helst og så ofte de ønsker i løbet af de 24 timer. De inviteres til frit at bevæge sig rundt i de tre kamre, kun styret af deres ører og deres intuition, mens de udforsker HVADs forestilling om cirkulær tid, rum og lyd og samtidig skaber deres eget underjordiske lydeventyr.

HVAD DØGN udfolder sig i Cisternerne den 6.-7. januar 2024, fra lørdag kl. 03.33 til søndag kl. 03.33. Arrangeret af Strøm sammen med Frederiksbergmuseerne.

I 2024 vil det være 10 år siden genåbningen af Cisternerne som et underjordisk kunstrum, hvor der årligt præsenteres en site-specifik udstilling sammen med et program af prominente og eksperimentelle kulturelle begivenheder. Jubilæumsåret vil blive fejret med ambitiøse højdepunkter, kurateret af Cisternernes Musikalske Rådgivende Bestyrelse. HVAD DØGN er det første højdepunkt i jubilæumsåret – bestilt af Strøm, som for ti år siden også præsenterede det første musikalske arrangement nogensinde i de nye Cisternerne.

Praktiske oplysninger

Husk at klæde dig på med varmt tøj og vandtætte sko til arrangementet.

• Du er velkommen til at besøge Cisternerne når som helst og så ofte du ønsker i løbet af de 24 timer.

• HVAD interagerer med værket på forskellige, ikke-angivne tidspunkter.

• Eventuelle ledige billetter kan købes i døren via Billetto.

• Der er gratis entré for børn under 18 år med en voksen ledsager.

• Der vil blive solgt 24 håndskårne HVAD DØGN-plader, én for hver time med musik fra værket.

• Der vil blive solgt 24 signerede HVAD DØGN-plakater (A1) i plakatrør, én for hver time.

• Det er ikke muligt at købe alkohol og det er ikke tilladt at indtage alkohol under arrangementet.

• Det vil være varme drikke.

• Der kan forekomme kø i løbet af de 24 timer.

• Bemærk venligst, at det ikke er tilladt at tage fotos med blitz eller at optage video med lys.

Cirkulære souvenirs

Til denne begivenhed er i alt 24 unikke HVAD DØGN-plader til salg for 500 DKK hver. Ved hvert timeinterval af HVAD DØGN frigives én særligt fremstillet plade til salg i Cisternerne [først til mølle]. Hver plade er skåret individuelt af HVAD selv og indeholder forskellige lydfragmenter fra HVAD DØGN.

Om HVAD Siden hans debutalbum Perker Tech (2008) har HVAD blandet elektroniske musikgenrer med traditionelle indiske rytmer og instrumenter – og han er meget anerkendt for sit unikke arbejde som lydkunstner, hvor han bruger grammofonpladen som et medium på innovative måder. Han grundlagde og driver stadig Kommunal Dubplate Service-studiet i København, det eneste studie i landet, der skærer og mestrer plader samt laver begrænsede dubplate-udgivelser til sine egne værker og til kunstnere inden for alle genrer. Derudover har han etableret pladefirmaerne ULLLU og Syg Nok.

Om Strøm Strøm er Danmarks institution for elektronisk musik og fungerer som katalysator for genren i Danmark i tæt samarbejde med det elektroniske musikmiljø – og arbejder altid på at bringe genren til nye steder.

Musik og koncept: HVAD

Kurator og producer: Frederik Birket-Smith

Lyd: Mina Göl Bertelsen

Lys: Laurids Poulsen

Grafisk design: Andreas Korsgaard Rasmussen

Foto: Catherine Pattinama Coleman

HVAD DØGN er præsenteret af: Strøm, Frederiksbergmuseerne, Kommunal Dubplate Service, Frederiksberg Kommune, Københavns Kommune, Statens Kunstfond, Frederiksbergfonden, Wilhelm Hansen Fonden, Bestles Fond.