08.11.22

NÅR HUMOREN RAMMER FØLELSERNE /

Den seneste uge har STORM i samarbejde med satiregruppen Platt-Form, Betty Nansen Teatret og Danmarks Underholdningsorkester præsenteret mere end 3000 elever for den danske revyhistorie i en ny udgave. På STORM har både revyviser og koncert samtidig åbnet for stærke og intense samtaler med eleverne om store emner som køn, seksualitet og religion.

Kan satire overleve gennem generationer? Kan en revyvise fra dengang oldemor var ung også sige unge noget i 2022?  

Svaret er ja. Eller mere præcist: Ja, men ikke på samme måde som før…  

I den sidste uge har mere end 3000 elever fra skoler på Frederiksberg og omegn været på Betty Nansen Teatret til revykoncerten ”Ej hvor grineren” med satiregruppen Platt-Form.  

Den klassiske, danske revytradition fik et nyt take i koncerten, som er blevet til i et tæt samarbejde mellem STORM – museet for humor og satire, Betty Nansen Teatret, Danmarks Underholdningsorkester og Platt-Form. Med generøs støtte fra Frederiksbergfonden.  

Eleverne har lyttet til revyviser i nye fortolkninger og arrangementer. Viser, hvis tematik stadig kan række ind i nutiden og andre der går langt over grænsen for hvad man ville skrive til scenen i dag.  

Humor åbner for store samtaler 

På STORM har vi sammen med de unge debatteret, hvor grænsen går for, hvad der er god humor. Vi har set på historiske revykilder om køn og religion, har fået indsigt i hvorfor det der kan være dybt sårende for den ene er totalt grineren for andre. Det har været intense og undersøgende samtaler, der både har slået gnister og gjort alle klogere. Humor og satire rammer følelserne, og det har åbnet for stærke og næsten eksistentielle samtaler om store temaer som køn, seksualitet, religion og politik mellem eleverne og de ansatte på STORM.  

Musikere og skuespillere er trådt ned fra scenen nu. Men samtalerne om satire, om revy- og comedy og hvad, der er grineren og hvad det kan føles svært at grine af, fortsætter. På DRs læringsunivers ligger fortsat det store undervisningsmateriale, som STORM producerede i samarbejde med DR, ”Revy, revy, revy” – som kan bruges af skoler over hele landet.  

Fra december måned 2022 tilbyder STORM også de dialogiske samtaler om humor og satire som et fast tilbud for udskolingen og ungdomsuddannelserne. Man kan booke forløb på storm@frederiksbergmuseerne.dk.

For yderligere information kontakt museumsinspektør Rikke Rottensten på rro@frederiksbergmuseerne.dk eller undervisningsansvarlig Line Esbjørn på lie@frederiksbergmuseerne.dk