Værk og Kunstner / Værket 'Start Again the Lament' er skabt af Taryn Simon & 14 samarbejdende kunstnere

I 2024 viser Cisternerne den amerikanske kunstner Taryn Simons lydinstallation 'Start Again the Lament', der er skabt sammen med 14 samarbejdende kunstnere. Værket udforsker, hvordan vi mennesker håndterer sorg individuelt og kollektivt med udgangspunkt i forskellige kulturer.
I år anbefaler vi kun udstillingen til udskolingen og ungdomsuddannelserne.

målgruppe
Udskoling, Ungdomsuddannelser, VUC
Fag
Billedkunst, Dansk, Håndværk og design, Historie, Natur og teknologi
museum
Cisternerne

Kunstværket i Cisternerne

Klagesangen er en offentlig fremførelse af fortvivlelsen. Professionelle sørgende bliver af de efterladte givet autoriteten til at træde ind i, forhandle og forme deres oplevelse af tab.

I en insisterende gentagelse sendes de professionelle sørgendes klagesange ud i Cisternernes rungende efterklang. Disse soniske sorgritualer inkluderer nordalbanske klagesange, som græder sorgens ’uudtalte ord’; Wayuu klagesange, som sikrer sjælens passage til Mælkevejen; græske epirotiske klagesange, som forbinder livet med dets efterliv; og yazidiske klagesange, som kortlægger forflytningen og eksilets topografi.

Start Again the Lament udforsker, hvordan vi håndterer sorg individuelt, såvel som kollektivt, sorgens anatomi og hvem vi vælger til at guide os igennem den.

Undervisning i Cisternerne

Når I bestiller et undervisningsforløb, står en af vores værter klar til at møde jer og sikre en god kunstoplevelse. I forløbet introduceres eleverne til kunstneren Taryn Simon, til værket i Cisternerne og til de samarbejdende kunstnere, der alle har en professionel sorgpraksis. Men først og fremmest lader vi kunstoplevelsen være udgangspunkt for samtale om, hvad vi kan forstå om os selv og om verden gennem netop dette værk.

Forberedelse

Taryn Simon ønsker, at publikum skal møde værket uden introduktion og formidlende forklaringer. Den præmis er også udgangspunktet for undervisningsforløbene. Den vigtigste forberedelse er derfor at stemme eleverne til netop det: en kunstoplevelse, der foregår mellem den enkelte og lydværket.

Vi anbefaler, at I inden forløbet har talt om, hvordan sorg kan komme til udtryk. Find sammen med klassen frem til nogle af de individuelle og kollektive måder sorg håndteres på i jeres verden. Der kan være forskellige traditioner, ceremonier, ritualer eller mere individuelle erfaringer og observationer.   

I kan også lytte til musik eller læse børne-, ungdoms- eller voksenlitteratur, der forholder sig til sorg og tab.

Anbefalinger til fordybelse før eller efter forløbet:
Læs mere om kunstner og værk:

Læs om udstillingen her

Taryn Simons hjemmeside

Film om An Occupation of Loss fra 2018 af Boris Bertrams

Louisana Channels film om Taryn Simon

.

Praktisk information

Værket består af lydoptagelser, lys og gangbroer, der er lagt ud over det sorte vand i Cisternernes underjordiske kamre. Det er på en måde helt enkelt og samtidig meget komplekst.

Ved afslutning af forløbet modtager I en lille udgivelse med teksterne til de 14 klagesange, der indgår i værket.

Medbring praktisk varmt tøj og sko. Det er altid koldt og fugtigt i Cisternerne, og vand på gulvet. Læs evt. mere om Cisternernes natur- og kulturhistorie.

Vores undervisning henvender sig primært til fagene billedkunst, dansk og religion, men kan også bruges tværfagligt.