“Der er et yndigt land” – nationalromantik og fædrelandssange

Med udgangspunkt i Adam Oehlenschlägers nationalromantiske digt "Der er et yndigt land" introduceres eleverne til guldalderens digtning og til Bakkehuset som litterært mødested.

målgruppe
Udskoling
Fag
Dansk
museum
Bakkehuset

Tilbydes indtil: udgangen af skoleråret 2022/23
Varighed: 1 time
Max deltagere: 28
Klassetrin: 7., 8., 9., 10. klasse.
Pris: 600 kr. inkl. fri entré

Bakkehuset var mødested for mange af guldalderens forfattere – Adam Oehlenschläger, N.F.S. Grundtvig, H.C. Andersen m.fl. Her I dagligstuen hos ægteparret Kamma og Knud Rahbek diskuterede man meningen med kunsten og litteraturen. Det var vigtigt, for den skulle være med til at ændre verden!  Oehlenschläger ville have os til at mærke et nationalt fællesskab, der var defineret af den fælles historie, en fælles natur og en “danskhed”, som skilte sig ud fra andre nationaliteter. Hans digt Der er et yndigt land endte med at blive Danmarks nationalsang og en tekst, mange stadig samles om i dag. Men helt ærligt – er det stadig de brede bøge og de harniskklædte kæmper, der bedst beskriver, hvem danskerne er i dag? I Bakkehusets ånd diskuterer vi national identitet og litteratur og eleverne opfordres til at skrive videre på Oehlenschlägers nationalromantiske digt.

Kompetenceområde

  • Dansk – Fortolkning
  • Dansk – Fremstilling
  • Dansk – Læsning

Læringsmål

Eleverne får viden om centrale aspekter af dansk litteraturkanon og det kulturhistoriske miljø, som var med til at definere den danske guldalder. Med afsæt i de kanoniserede kunstneres praksis fører eleverne traditionerne videre og kommer med bud på, hvordan fædrelandssange kunne skrives i dag.

Booking

På Bakkehuset er der typisk kun plads til én klasse ad gangen. Forløbet skal bestilles på forhånd, minimum ugen før besøget.
Du bestiller ved at sende en mail til bakkehuset@frederiksbergmuseerne.dk og afvente bekræftelse. Husk venligst at oplyse skole, klassetrin, antal elever og lærere, kontaktnavn og kontakt-tlf.nr. Du kan også ringe og spørge nærmere til ledige tider og muligheder på tlf. 33 31 43 62 (tirsdag-fredag kl. 11-17).