Møstings

Torgny Wilcke: Stuer

2. april 2022 - 12. juni 2022

Dato
2. april 2022 - 12. juni 2022
Sted
Andebakkesti 5
2000 Frederiksberg


E: moestings@frederiksbergmuseerne.dk
T: 69 13 80 90

Med soloudstillingen Stuer indtog billedkunstner Torgny Wilcke (f. 1963) de herskabelige 
1800-talsrammer i Møstings med en malerisk og stedsspecifik totalinstallation. 

Som kunstner beskæftiger Wilcke sig med forholdet mellem form og materiale, funktionalitet og materialitet, og han udfordrer de traditionelle grænser mellem kunst, kunsthåndværk og design. 

Alle værker på Torgny Wilckes udstilling i Møstings blev skabt i dialog med farverne og proportionerne i de markante højloftede rum. Her spejlede vitrineagtige trærammer de høje vinduespartier, og lysindfaldet gennembrød de linoliemalede stoffer, der hang som tynde, tunge gardiner.   

Værkernes rå materialer og kunstnerens brug af farver brød umiddelbart med de smukke, herskabelige stuer og markante vægfarver.  
 
Udstillingen talte til rummene som tidligere sommerbolig med interiør og møblering af stuerne. Tekstilet i vitrinerummene ledte ikke kun tankerne hen på maleri, men også på stofbaner, gardiner og beklædningsdele, hvilket gav plads til ens egne associationer og historier. 

Med udstillingen brugte Wilcke rummene som de er og det, de er. Han legede med de højloftede fine stuerum, og samtidig brugte han tydelige rå materialer som ugrundede lærreder, ubehandlet træ, masonit og tagplader til at sikre værkernes integritet, poesi og indflydelse i rummene. 

Wilcke skjulte ikke konstruktionen i værkerne, og flere af objekterne var synligt hæftet sammen med søm og skruer, hvilket danner kontrast til tekstilernes bløde sanselighed. Dette forenede rum og værker gennem en stoflighed, som fandtes både i materialet og farverne.  

Udstillingen fortsatte udendørs. Fra vinduerne sås endnu et af Wilckes værker, som mindede om en forstørret stuelampe, der oplyste Andebakkesøen i aftentimerne.   

I forbindelse med udstillingen blev der udgivet et rigt illustrerede katalog med tekst af professor i moderne kultur og samtidskunst, Anne Ring Petersen.  

Udstillingen var støttet af Arbejdernes Landsbank, Statens Kunstfond og L. F. Foghts Fond.