Cisternerne
Tomás Saraceno: Event Horizon
2. juni 2020 - 30. november 2021
2000 Frederiksberg
E: cisternerne@frederiksbergmuseerne.dk
T: 30 73 80 32
”Hvis man kan føle lykke af en æstetisk oplevelse, føler man denne lykke lige her, trods det dystre mørke vand, trods teksterne om klima og Corona i kataloget. For det er rystende smukt.”
Oplev en kunstudstilling sejlende gennem Cisternernes mørke
Cisternerne præsenterer i 2021: Event Horizon, en udstilling af den argentinskfødte kunstner Tomás Saraceno.
Besøgende inviteres til at opleve et skelsættende arbejde af en kunstner, der vedvarende udfordrer vores måder at kommunikere og interagere på, både med hinanden og med andre arter. I udstillingsperioden vil vandet, der vedvarende siver gennem Cisternernes betonkonstruktion, danne et underjordisk, natsort hav.
Udstillingen skal derfor opleves fra små både.
Saraceno er oprindeligt uddannet arkitekt og optaget af at udforske alternative livs- og boligformer til en mere bæredygtig fremtid. Han er inspireret af alt fra edderkopper og flagermus til astrofysik, filosofi og ingeniørkunst. Naturens processer og transformerende potentiale er en endeløs kilde til inspiration i Saracenos arbejde. Netop derfor er Saraceno og Cisternerne det perfekte match. Cisternerne er et kulturskabt rum oprindeligt opført for at forsyne københavnerne med rent drikkevand. Men samtidig er naturen allestedsnærværende i de mørke rum, hvor drypsten gror ned fra de hvælvede lofter og vandet kontinuerligt siver ind gennem den gamle beton.
“Tomas Saraceno har forvandlet Cisternerne til et underjordisk vandbassin domineret af både grumt mørke og betagende skønhed.”
I Event Horizon sejler de besøgende i både. Som små isolerede satellitter flyder man gennem de gamle cisterner og passerer oplyste edderkoppespind og glimtende sølvsfærer undervejs. De svævende skulpturer indgår i en nøje koreograferet komposition, som måner og planeter låst i deres kredsløb. Edderkoppens spind er en påmindelse om, hvorledes vi er nært forbundet med og afhængige af verden omkring os, hvordan alt fra de mindste mikrober til universet har indvirkning på vores tilværelse, ligesom vi konstant påvirker vores omgivelser. Handlinger som umiddelbart virker harmløse, kan have uoverskuelige konsekvenser.
Udstillingens titel Event Horizon (begivenhedshorisont) er dét område omkring universets sorte huller, hvor intet – end ikke lyset – kan undslippe. Event Horizon bliver en metafor for det point of no return, menneskeheden står overfor, hvor klimaforandringer uigenkaldeligt har ændret vores livsvilkår. Trods det umiddelbart dystopiske i udstillingens titel glimter håbet ikke desto mindre i Cisternernes underjordiske og ufremkommelige mørke. For er det muligt, at menneskeheden vil kunne tilpasse sig en verden, der synes for evigt forandret? Måske findes der alternative eksistensmuligheder, der langt overgår vores fatteevne?
“I Saracenos verden, nede i Cisternerne, træder figurer og former flygtigt frem, spejler sig og forsvinder igen. Det er ophøjet, magisk, sakralt. Og hvis man overgiver sig og lader sig føre med ned i hans sorte hul, venter en vidunderlig, voldsom og uforglemmelig totaloplevelse”
Om kunstneren
Tomás Saraceno (f. 1973, Argentina) er en stjerne på den internationale kunstscene og er blevet sammenlignet med så forskellige kunstnere som Marcel Duchamp og Leonardo da Vinci.
Saraceno er oprindelig uddannet arkitekt og er optaget af at udforske alternative livs- og boligformer til en mere bæredygtig fremtid. Han er inspireret af alt fra edderkopper og flagermus til astrofysik, filosofi og ingeniørkunst. I samarbejde med Massachusetts Institute of Technology (MIT) har han blandt andet udviklet en luftballon, og sat verdensrekord i flyvning uden brug af fossile brændstoffer.
Han tog i 2003 afgang fra Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Städelschule, Frankfurt am Main, men har også studeret på NASAs International Space Studies Program i Ames, Californien. I 2009 vandt Saraceno den prestigiøse Calder pris.
Han bor og arbejder i Berlin.
TAK TIL
Andersen’s, Arbejdernes Landsbank, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bestles Fond, Boatkits.dk, Det Obelske Familiefond, Frederiksberg Forsyning, Frederiksberg Kommune, Greater Copenhagen, Grosserer L.F. Foghts Fond, Hotel Alexandra, Knud Højgaards Fond, Ny Carlsbergfondet, Region Hovedstaden, Statens Kunstfond, Vækstforum Hovedstaden, Wonderful Copenhagen, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond