STORM

Rune T. Kidde

16. januar 2015 - 23. august 2015

Dato
16. januar 2015 - 23. august 2015
Sted
Frederiksberg Runddel
2000 Frederiksberg


E: storm@frederiksbergmuseerne.dk
T: 38 86 05 00

Oplev et festfyrværkeri af tegninger, ord og tanker, når Storm P. Museet fra den 16. januar viser udstillingen Rune T. Kidde. 1957-2013.
Kidde, der gik bort i oktober 2013, var en helt central personlighed i dansk tegneseriekunst fra 1980’erne og frem. Han fornyede eventyrgenren, berigede det danske sprog som fortæller og forfatter og hyldede gennem sit mangfoldige livsværk den skabende fantasi med kunst, musik og ord. Det er første gang så mange værker og facetter af Kidde kan opleves samlet. En stor del af Kiddes værk er ikke billeder, der kan hænges op på væggen, og meget blev skabt efter, at han blev blind i 1990. En del af udstillingen er derfor også en oplevelsesvandring gennem forskelligartede rum, som tegner forskellige facetter af det mangfoldige, kreative sammensurium, som var Rune T. Kidde.

Tegneserier, kunst og humor
Rune T. Kidde kendes og elskes af de fleste som leverandør af en helt særegen humor i sine tegneserier og i sin ekvilibristiske leg med sproget og eventyrgenren. Med sin særlige humor, der nok kan være både sort, grotesk og grænseoverskridende, men aldrig uden dybde, har han i udgivelser som Litterærlige klassikere og Den lilla Møghætte og pulven skabt veritable, moderne klassikere. Lige på og hårdt afmonteres effektivt al opstyltethed og dannelses-snobberi. Samtidig føres fortælletraditionen livskraftigt videre med stor indsigt og kærlighed. Det statiske og stivnede udfordres på Kiddesk anti-autoritær vis, og velkendte historier vendes og drejes, så helt nye fortællinger opstår.

Ikke kun for sjov
Rune T. Kidde rummede som menneske og kunstner en sjælden styrke og kreativ energi. Da han i 1990 blev blind som følge af en svær sukkersyge og måtte opgive at tegne, formåede han at vende det til en kreativ og eksistentiel drivkraft, som heller ikke tilbagevendende perioder med depression kunne holde tilbage. Han overraskede altid med nye projekter og nægtede at blive sat i bås. Særligt det sene forfatterskab præsenterer en mere alvorlig og ofte dyster side, hvor dybderne af den menneskelige eksistens sættes under lup. Kidde skriver verdener frem, som er styret af brutalitet og kynisme, men altid med en underliggende søgen mod harmoni, kærlighed og en mere humanitær forståelse af individet. Netop de store kontraster – lys og mørke – er en rød tråd gennem Kiddes mangfoldige, kunstneriske virke og et af sporene i udstillingen. Kærlighed med humor, visdom og dybde.

Om udstillingen
Udstillingen tager sit afsæt i tegneserierne, som blev Rune T. Kiddes vej ind i kunsten. Her kan man opleve et stort udvalg af Runes originale tegninger fra den danske tegneseries gyldne tid i 1980’erne. Man kan følge hans vej fra tegner og udgiver af små fanzines over de første albumudgivelser til hans folkelige gennembrud. Den følgende del af udstillingen fokuserer på udvalgte dele af karrierens mange “kreative krumspring”. I installationer med udvalgte rekvisitter og fokus på lys, mørke og lyd iscenesættes Rune som historiefortæller, poet og mystiker. Andetsteds inviteres man ind i et ækelt eventyrunivers. Her kan børn få hjælp af deres voksne til at opfinde urimelige spørgsmål til pulven – hvis de tør …?!

Vi takker mange gang for støtte til udstillingen fra:
Frederik og Emma Kraghs Mindelegat
FrederiksbergFonden
Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond