Møstings
Michael Mørk: Dreamcatcher
17. februar 2018 - 1. april 2018
2000 Frederiksberg
E: moestings@frederiksbergmuseerne.dk
T: 69 13 80 90
Billedkunstner Michael Mørk arbejder med maleri i et udvidet felt. Mørks maleri er af minimal karakter, og tager afsæt i fladen, men lader det komme til udtryk i et fysisk såvel som et konceptuelt rum.
Hans soloudstilling Dreamcatcher i Møstings Hus bestod af en række større og mindre malerier og skulpturer, der havde kosmetikkens farvenuancer som omdrejningspunkt. Farven undersøges i Mørks praksis ikke så meget med en farveteoretisk tilgang, men mere i et følelsesmæssigt perspektiv, som en social markør og et tværkulturelt fænomen.
Mennesket har altid malet sig og brugt huden som lærred. Gennem tiderne har kropsbemaling haft mange forskellige udtryk og betydninger. På nutidigt dansk findes udtrykket ”hun er i fuld krigsmaling” om en kvinde, der er festklædt og sminket, men makeup benyttes også til hverdag eller som et identitetsskabende element eller et politisk statement.
Makeup er altså skabt for at blive brugt på kroppen, og de forskellige farver har derfor et indirekte forhold til mangfoldigheden blandt menneskelige kroppe. Mørk havde i ét værk skabt et netværk af kvadratiske felter, der illustrerede et udsnit af makeup-palettens mange nuancer. Ti af disse nuancer blev fremhævet i en serie af mindre malerier, der dækkede hvert sit lærred med tekster påmalet. Her arbejdede Mørk med forholdet mellem farverne og deres navne. Farvenuancerne får en markant og nærmest poetisk betydning med navne som Midnight Cowgirl, Naked Lunch eller Dream Catcher – med navnenes visuelle formuleringer får det flade konceptuelle maleri en helt ny karakter, der kan åbne op for en lang associationsrække. Og man kan undre sig over, hvilken betydning der ligger i netop i disse kombinationer?
Udstillingen var støttet af Statens Kunstfond og Flügger.
OM KUNSTNEREN
Michael Mørk (f. 1959) bor og arbejder i København. Af tidligere udstillinger og installationer kan nævnes ”Sculpture by the sea” i samarbejde med Allan Gabi, Aarhus (2015), ”Blokland”, Den Frie Udstillingsbyg-ning (2013), ”Eksempel fabrik”, Fabrikken for Kunst og Design i samarbejde med Allan Gabi (2013), ”Mo-re”, Randers Kunstmuseum (2008), “Neighbourhood and Grass”, Kunsthallen Brænderigården (2007), ”Neighbourhood”, Overgaden (2006). Michael Mørk er en del af kunstnersammenslutningen Grønningen.