STORM

Men hvad må vi så? Om humor for børn

8. oktober 2022 - 31. oktober 2023

Storm_Men hvad må vi så_Pressemeddelelse
Dato
8. oktober 2022 - 31. oktober 2023
Sted
Frederiksberg Runddel
2000 Frederiksberg


E: storm@frederiksbergmuseerne.dk
T: 38 86 05 00

Med den nye særudstilling Men hvad må vi så? har STORM – museet for humor og satire fokus på den danske tradition for at skabe humoristisk kunst til børn. I udstillingen møder børnene og deres voksne en række kendte værker og figurer, men der er også plads til leg og en snak om, hvad der er sjovt.

Danmark er internationalt kendt for sin tradition for humoristisk kunst til børn, i bøger, tv, teater, tegninger og film. Det er en tradition, vi er stolte af. Også når værkerne er frække og udfordrende. Som når Onkel Reje slås med ninjaer og bliver cancelled af Google, fordi han er for voldelig. Eller når figuren “John Dillermand” vækker furore fra Sydamerika til Norge på grund af sin lange rød- og hvidstribede diller.

“Men hvad må vi så?” kunne man spørge – med et citat fra børnesangen “Fy fy skamme”. Og det gør STORM i den ny særudstilling om humor i kunst til børn.

En legende udstilling
Men hvad må vi så? inviterer nye generationer ind på STORM til en legende udstilling, på deres præmisser. Her hænger værkerne ikke nødvendigvis på væggene, og man må gerne pille og deltage, snakke og grine højt og larmende, hvis trangen melder sig.

Børnene og de voksne træder ind i hjemlige omgivelser: i et køkken, en stue og et badeværelse, det hele skabt af scenograferne Sir Grand Lear og Bureau Detours. Men noget er alligevel anderledes. For der er ord på bordet, der er vendt op og ned på tingene i køkkenet og der er frit lejde til at være fræk på toilettet. Besøget rundes af i museets hyggelige lille biograf, hvor man sammen kan se klip fra tre generationers børne-tv.

I udstillingen vil man også kunne opleve nogle af Ib Spang Olsens originale tegninger fra klassikeren “Halfdans ABC”. Anders Morgenthalers tegninger fra bøgerne om “Røv”, samt Julie Kyhls finurlige illustrationer fra bogen “De artigste børn i verden” af Josefine Ottesen. Og så har STORM den glæde at kunne vise nogle af Ole Lund Kierkegaards kendte tegninger fra hans bøger “Gummi-Tarzan”, “Otto er et næsehorn” og “Orla Frøsnapper”. Tegningerne har ikke tidligere været udstillet. Det har Onkel Rejes gravide mave fra den seneste sæson af den populære Ramasjang-serie heller ikke. Men nu får man chancen for at se denne vigtige rekvisit fra afsnittene om “Onkel Rejes fede sommerferie”.

Hvorfor betyder humor så meget for os?
Ifølge forskning på området synes børn, at det er vigtigt, at deres venner har humor. Derfor ser STORM udstillingen Men hvad må vi så? som et casestudie i, hvad humor er for børn og voksne, og som et oplæg til en snak om, hvorfor humor spiller så væsentlig en rolle for vores måde at være sammen – og indgå i fællesskaber på.