Møstings

Louise Haugaard Jørgensen: Den Demente Konge

28. september 2019 - 3. november 2019

Dato
28. september 2019 - 3. november 2019
Sted
Andebakkesti 5
2000 Frederiksberg


E: moestings@frederiksbergmuseerne.dk
T: 69 13 80 90

Louise Haugaard Jørgensens soloudstilling i Møstings Hus stillede spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet orker at tænke på, hvem der i fremtiden skal håndtere konsekvenserne af vore menneskelige fejltagelser. I udstillingen kunne man blandt andet opleve feriebilleder fra turistparadiset Puerto Rico de Gran Canaria og en installation bestående af mere end 400 kasserede håndklæder.

Udstillingstitlen Den Demente Konge var lånt fra filosoffen Nick Bostroms overvejelser om menneskets mulige fremtid som ophav til en kunstig intelligens, der er så kraftfuld at den overgår den menneskelige intelligens, som vores overgår en flues. Er vi i stand til at styre en sådan gigant?

På baggrund af dette fremtidsbillede pegede Haugaard Jørgensen på forskellige menneskeskabte systemer, som overgår deres skaberes fatteevne. Udstillingen i Møstings Hus rummede en række værker, som fabulerede over denne såkaldte menneskelige demens og vores manglende blik for konsekvenserne af vore handlinger.

Under titlen Umiddelbart efter sker den første domesticering af et metal blev en serie aluminiumsskulpturer vist. Nogle var formet som løsrevne kropsdele – et ben og en hånd med vortelignende gevækster af coprolit (fossileret afføring). I en anden skulptur gjorde coprolitterne det ud for øjne og mund. Coprolitterne kan ses som konkrete metaforer for handlinger, som får utilsigtede konsekvenser: For måske 10.000 år siden var nogen ude at skide, men resultatet ”forsvandt” ikke, som den slags plejer, så nu sidder vi med lorten.

I serien Vue Perdue (tabt udsyn) blev fotografiske værker fra turistparadiset Puerto Rico de Gran Canaria vist. Himmel og hav syntes at gå i ét – som en osteklokke, der omsluttede feriegæsternes privilegerede univers. Men det var ikke kun i denne forstand, værkerne viste et blokeret eller tabt udsyn. De var også billeder på en verdensorden, hvor turiststrømmen flyder fra nord mod syd og hvor det oprindelige Guanche-folks sprog og kultur er blevet fortrængt af de spanske erobrere.

Performance i Møstings Hus: 

Værket Gran Canaria opførtes alle søndage i udstillingsperioden kl. 12.00.

Om kunstneren

Louise Haugaard Jørgensen (f. 1988 i Aarhus) bor og arbejder i København.
Hun er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi 2009-2014 og Kunstakademiet i Trondheim 2012.
Hendes praksis er vedvarende kunstnerisk undersøgelse af forholdet mellem menneske, sprog, og teknologi på tværs af tid. Hendes værker tæller performance, installation, tekst, skulptur mm. ofte sat sammen i et større udstillingsdesign.