Møstings

Jytte Rex: Eftersøgning

7. april 2018 - 20. maj 2018

Dato
7. april 2018 - 20. maj 2018
Sted
Andebakkesti 5
2000 Frederiksberg


E: moestings@frederiksbergmuseerne.dk
T: 69 13 80 90

Billedkunstner og filminstruktør Jytte Rex har siden 1970’erne arbejdet med en blanding af forskellige medier, hvor indholdet tager form i såvel maleri, fotografi, collagelignende billeder, objekter, bøger samt film. Hendes værker udviser – på tværs af medier – en interesse for mystikkens, mytologiens og drømmenes verden. De står som vibrerende, og til tider ildevarslende, universer med mørke under- og overtoner.

Jytte Rex er hvad man kunne kalde en billedpoet, og for at blive i metaforikken er hendes værker som billeddigte. Allerede i arbejdsprocessen opstår poesien, og en opremsning af Rex’ stikord til sin egen proces kommer næsten til at lyde som et digt, et poetisk billede i sin egen ret, der rummer et samlingspunkt for den aktuelle udstillings overordnede poetiske udtryk:

”At holde mørket fast i hånden. Emblemer. Buxtehude. Gåsehud. Tiden kommer op ad vandet. Regnbuen slår ned i støvet. Vinden vender under taget…”

På sin soloudstilling i Møstings Hus viste kunstneren blandt andet en række såkaldte objekt-billeder, det vil sige værker, der spænder over et bredt spektrum af materialer f.eks. træ, metal og gips. I værkerne er fotografier blevet bearbejdet med flere lag af fotoemulsion og udtrykket fremtræder som en transformation af foto og maleri, hvor de billeder, der ligger indlejret i stoffet er den tynde membran mellem verden og øjets nethinde.

Til udstillingen skabte Jytte Rex desuden et helt nyt filmværk, ”Eftersøgning”. En eftersøgning finder sted på tværs af medier, og Jytte Rex’ værker i Møstings tog sig ud som en vandring mellem indhold og form.

Om kunstneren

Jytte Rex (f. 1942), maler og filminstruktør, er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1963-1969.
Rex har deltaget i en lang række af separat- og gruppeudstillinger nationalt såvel som internationalt herunder bl.a.: ”Skin”, Banja Rathnov Galleri og Kunsthandel 2017 (separat), ”What´s Happening”, Statens Museum for Kunst 2015 (gruppe), ”Skillelinjer”, Sophienholm 2013 og Silkeborg Bad 2014 (separat), Pors-grunn, Norge 2006, ”The River”, Kulturinstituttet i Edinburgh 2005 (separat), Stuttgart 2007/2011.

Jytte Rex har modtaget flere stipendier og udmærkelser gennem årene, bl.a. fra Knud Højgaards Fond, Anne Marie Telmányis Fond og Nationalbankens Jubilæumsfond og for hendes film har hun modtaget filmkritikernes Bodil-pris (“Den erindrende” 1986) og en Robert for portrætfilmen ”Palle Nielsen – mig skal intet fattes” fra 2002. I 1998 blev hun tildelt Eckersbergs Medaille og samme år den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond, Skovgaard-Medaljen 2004, Thorvaldsen-Medaljen 2005

Udstillingen var støttet af Statens Kunstfond og Grosserer L. F. Foghts Fond.