Møstings

Hanne Varming: Familie

9. marts 2019 - 16. juni 2019

Dato
9. marts 2019 - 16. juni 2019
Sted
Andebakkesti 5
2000 Frederiksberg


E: moestings@frederiksbergmuseerne.dk
T: 69 13 80 90

I 2019 fyldte billedhuggeren Hanne Varming 80 år. Det fejrede vi i Møstings Hus med en retrospektiv udstilling under temaet ”Familie”. De karakteristiske hjemlige rum i stueetagen blev fyldt af skulpturer, der gengav mennesket i alle stadier af livet, ved dets afslutning, på vej ud af barndommen samt de helt spæde og nye i verden.

Fra den 9. marts – 14. april var det muligt at dykke ned i den folkekære billedhuggers absolut foretrukne motivkreds gennem årene: Familien.

Allerede til hverdag skuer Hanne Varmings ældste søn og barnebarn udover Andedammen foran Møstings Hus, hvor bronzeskulpturen ”Mand og barn på bænk” har stået siden 2007. Far og datter er modelleret samhørigt siddende i et genkendeligt hverdagsøjeblik. Den forbipasserende inviteres rent fysisk ind i cirklen af ro og intimitet, for som i mange af Varmings værker, er der indtænkt en plads, hvor man kan sætte sig og således indgå i skulpturgruppen for en stund.

Den særlige overfladestruktur, der er så karakteristisk for Varmings værker, hvor lagene i modelleringsprocessen er bevaret i bronzestøbningen, giver yderligere lyst til at opleve skulpturen med følesansen. Igen et særkende for Varmings skulpturer, der ikke blot afkodes med et distanceret blik, men opleves med hele kroppen.

Udstillingen bestod af både større og mindre figurgrupper i gips og bronze samt enkelte relieffer, skabt i perioden mellem 1963-2015. Flere af værkerne var ikke tidligere været udstillet.

I løbet af udstillingsperioden var der filmvisning og foredrag, der belyste Varmings store passion for den kunstneriske proces og hendes forhold til traditionen.

I forbindelse med udstillingen blev der også udgivet et rigt illustreret udstillingskatalog med forord ved museumsinspektør Sille Brethvad og tekst af journalist Jørgen Poulsen.

Udstillingen var kurateret af Karen Margrethe Varming.

Frederiksberg Fonden og Gottfred & Gerda Eickhoffs Fond har givet støtte til kataloget.

Om kunstneren

Hanne Varming (f. 1939) er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1958-65 ved Gottfred Eickhoff og Mogens Bøggild. Varming har tidligere udstillet på bl.a. Trapholt, KØS, Charlottenborg, Århus Kunstbygning, Sophienholm og Ribe Kunstmuseum. Hendes værker er at finde i det offentlige rum i adskillige danske byer, her kan bl.a. nævnes ”Hyldemor” på Kultorvet i København, ”Pigerne fra Paris” i Kastrup Lufthavn og ”Konen med æggene” i Odense.

Hanne Varming har modtaget en lang række legater og priser, heriblandt Akademiets Guldmedalje (1964), Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat (1969, 1974) og Eckersberg Medaillen (1988). I 1990 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.