Cisternerne

Eva Koch: Den drøm om fred

2. marts 2016 - 30. november 2016

Dato
2. marts 2016 - 30. november 2016
Sted
Søndermarken overfor Frederiksberg Slot
2000 Frederiksberg

E: cisternerne@frederiksbergmuseerne.dk
T: 30 73 80 32

“Eva Koch favner hele byens længsel mod en bedre verden.”

Weekendavisen

I 2016 var årets udstilling skabt af billedkunstneren Eva Koch, der med poetiske videoinstallationer betonede Cisternernes særegne rum.

Børn leger – også mens bomberne falder. Blomster vokser op, selv på de mudrede slagmarker, og duer blafrer frit mellem symbol og virkelighed – mellem krig og fred. Eva Kochs installation til Cisternerne tog afsæt i troen på, at der på trods af al verdens terror, krig og ødelæggelse altid vil være liv og vækst.

Forgængelighedens skønhed

Eva Kochs poetiske bearbejdelse af det gamle vandreservoirs hvælvede rum betonede helt nye kvaliteter af de særegne omgivelser, hvor det fugtige, indtrængende mørke påvirker alle sanser. Hovedværket var en 15 meter lang videoprojektion afspillet direkte på en af Cisternernes drypstens belagte vægge. Drypstenene er en del af betonens nedbrydningsproces, men de er samtidig en fremvækst af smukke organiske formationer. Med Eva Kochs værk skete der en stilfærdig understregning af den dobbelte bevægelse, der ligger i, at Cisternernes umiddelbart forstenede omgivelser danner grund for vækst, og værket kom til at indramme forgængelighedens skønhed – men også uskylden og håbet.

Dybest inde i Cisternerne blomstrede træer op og tabte deres blade i en evig cyklus, mens hvide duer tonede frem i et drømmesyn af kurren og vingeslag. Det rummede et element af noget ildevarslende, at duerne i Cisternerne ikke kunne søge mod himlen, men måtte blafre hvileløst omkring under jorden. Selvom den hvide due er et fredssymbol og derfor så oplagt i harmoni med værkets titel, så var konteksten, de underjordiske og mørke cisterner, med til at nære tvivlen. ”Den drøm om fred” behandlede drømmen om fred mere end freden selv. Duerne var ikke nødvendigvis fredssymboler, men måske i stedet billeder på vores flaksende længsel efter fred.

Politikken2. marts 2016
Information4. marts 2016
Kunsten.nu18. marts 2016
Kopenhagen29. marts 2016

Om kunstneren

Eva Koch (f. 1953) er en dansk videokunstner. Hun er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og Facultad de Bellas Artes, Barcelona fra 1985-1992. Hun er særligt kendt for sine store videoinstallationer, der ofte tager udgangspunkt i almindelige mennesker i hverdagslige omgivelser. I 2003 repræsenterede hun Danmark på Venedig Biennalen.Samme år modtog hun Eckersberg Medaillen og i 2011 modtog hun Thorvaldsen Medaljen.

“Eva Koch har med værket ‘Den drøm om fred’ omdannet Cisternerne til en smuk og foruroligende drømmemaskine.”

Information

Tak til

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, ASP-Holmblad, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden

Det Obelske Familiefond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Frederiksberg Fonden

Frederiksberg Kommune, Grosserer L. F. Foghts Fond, Martin Asbæk Gallery, Ny Carlsbergfondet

Statens Kunstfond.