05.12.22

JULENS HISTORIE / DIGTERNE PÅ BAKKEHUSET

Vidste du at mange af de forfattere der kom på Bakkehuset igennem deres sange, digte og tekster var med til at forme julen, som vi kender den i dag?

”Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid, så ved jeg, julen kommer.”

Kan man forestille sig en mere juleinviterende sætning! Selvom julesneen i dag ofte lader vente sig på sig, så hører den med til vores nostalgiske forestilling om, hvordan julen bør være. Ovenstående citat stammer fra Johan Krohns børnefortælling Peters Jul, som udkom i 1863 med illustrationer af Pietro Krohn og Otto Haslund. I Peters Jul følger vi en families forberedelser og julefejring, og vi hører, hvordan bedstemoren bager æbleskiver, hvordan julegåsen slagtes, og vi ser nissen, der kommer med juletræet. Og så er der selvfølgelig juleaften, hvor træet præsenteres med julepynt og lys og der synges julesange. Peters Jul er næsten en kulmination på udviklingen af juletraditionerne, som de tager fart i løbet af 1800-tallet, for det er i dette årti, borgerskabets jul for alvor bliver trendsættende. Kigger man på julen igennem Bakkehusets optik, så kan man faktisk få en god fornemmelse af, hvordan udviklingen fandt sted.

De prominente gæster

I Bakkehuset på Frederiksberg mødtes prominente personligheder såsom nationalsangens forfatter Adam Oehlenschläger, eventyrdigteren H.C. Andersen og salmedigteren B.S. Ingemann igennem de første tre årtier af 1800-tallet hos ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek. Der blev jongleret med ord og digte i ægteparrets hyggelige stuer, mens man drak te eller fik et godt glas vin. Kamma og Knud Lyne Rahbek ejede huset fra 1802 til deres død i henholdsvis 1829 og 1830. De havde et passioneret forhold til litteratur og samlede derfor mange af tidens digtere og forfattere i deres private hjem. Ligesom Oehlenschläger, Andersen og Ingemann lagde også salmedigteren N.F.S. Grundtvig vejen forbi, og efter Rahbek-parrets død, kom Grundtvig endda til at bo i et værelse i Bakkehuset et par år. Som barn boede forfatteren Johan Ludvig Heiberg hos ægteparret Rahbek, og i 1842 lejede han sig i sommerhalvåret ind i huset sammen med sin mor Thomasine Gyllembourg og sin hustru Johanne Luise Heiberg.

Mange af alle de nævnte forfattere var igennem deres sange, digte og tekster med til at forme den jul, som vi kender den i dag.

Bakkehuset udgav i 2021 en julekalender, hvor du i 24 afsnit kan blive klogere på alle julens traditioner, den kan du høre her