25.01.23

Hammerslag / En underfundig protest

Museet har erhvervet en vigtig tegning til STORMs samling, “Legitimationskortet” (1944) fra besættelsestiden. En underfundig protest med humoren som våben.

I december 2022 blev tegningen Legitimationskortet fra 1944 udbudt på netauktion hos Bruun Rasmussen. Det lykkedes museet at erhverve den vigtige tegning med støtte fra Tegneren Robert Storm Petersens Museumsfond.

Tegningen var et af Storm P.s bidrag til det markante tegner-tidsskrift Tegnerier i 1944, som Storm også tegnede forsiden til det år. Under besættelsen blev det en kunstart i sig selv at sige det “mellem linierne”, der ikke kunne siges direkte på grund af censuren. Det illustrerer forsidetegningen på en sigende måde. Tegningen er en kommentar til det legitimationskort (identitetsbevis), der blev indført på forlangende af den tyske besættelsesmagt i maj 1941. Fra april 1944, da de tyske myndigheder skærpede kampen mod modstandsbevægelsen, krævedes der legitimation for at passere Lillebæltsbroen, og fra 1. august 1944 skulle alle danskere kunne vise legitimationskort.

Storm P.s vagabonder optræder ofte som idealfigurer på frihed, enkel visdom og personlig individualitet. Ofte sat overfor truslen om ensretning og fordummende massebevægelser. I Storm P.s tegning fra ’44 er de symboler på danskerne, der ikke har andet end latter til overs for besættelsesmagtens firkantede nummersystem. En underfundig protest med humoren som våben, der kunne samle danskerne.