01.09.21

Adam Oehlenschläger og Søndermarken

Søndermarken bliver ofte kaldt romantikkens arnested i Danmark, fordi det var her Adam Oehlenschläger og vennen Henrich Steffens gik rundt og diskuterede den romantiske filosofi første gang.

I denne temaomvisning sætter vi fokus på romantikkens natursyn, mens vi vandrer rundt i den smukke park: Søndermarken. Vi arbejder både med romantikkens havedesign, naturopfattelse og med forholdet imellem natur og digtning.

Søndermarken bliver ofte kaldt romantikkens arnested i Danmark, fordi det var her Adam Oehlenschläger og vennen Henrich Steffens gik rundt og diskuterede den romantiske filosofi første gang. Her fik Oehlenschläger formentlig idéen til digtet “Guldhornene”, og i Søndermarkens kuperede terræn hentede han senere inspiration til mange andre digte. Oehlenschläger voksede op på Frederiksberg Slot i umiddelbar nærhed til Søndermarken, og i digtet “Søndermarken” hylder han stedet i form af beskrivelser af havens enkelte elementer. Søndermarken er den første af de kongelige haver, som blev omdannet til et romantisk haveanlæg, og i løbet af omvisningen analyserer vi, hvad der er af romantiske træk i haven.

Mødested: Gruppen møder guiden ved Bakkehuset, og derefter spadserer vi sammen op til Adam Oehlenschlägers statue i Søndermarken, hvor det hele begynder. Samlet set varer omvisningen ca. 1 time og 15 min.

Søndermarken kan med fordel suppleres af et besøg i museet.

Der knytter sig et gratis undervisningsmateriale til forløbet, som kan downloades her