29. august 2024

Tal om sorgen /

Vær med når Cisternerne inviterer til en aften, hvor vi taler om sorgen og livet tæt på døden, sammen med journalist og forfatter Esben Kjær og hospitalspræst Lotte Mørk. To foredragsholdere, der lever intenst med både døden OG livet hver dag.

Foredrag_Tal om sorgen_Cisternerne
Type
Foredrag
Dato
29. august 2024 kl. 18:00 - 19:00
Sted
Riddersalen på Frederiksberg Slot
Pris
115 kr.
UDSOLGT

ARRANGEMENTET ER UDSOLGT

Aftenen starter med et besøg i Cisternernes aktuelle udstilling Start Again the Lament. Efterfølgende tager Esben Kjær og Lotte Mørk os med ind i deres fælles samtale om sorgen, hvad den gør ved os, og hvorfor vi har brug for en fælleskulturel ramme, den kan udfolde sig i. 

Mødet med døden og sorgen er uundgåeligt for alle, men også uundværligt, fordi begge dele former os og intensiverer vores måde at være i verden på. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan vi rammes af den og i hvilken ramme, den udspiller sig. I Danmark står vi typisk helt alene med vores sorg og skal selv opfinde en måde at være i sorgen på – og det er umenneskeligt. I andre dele af verden har man masser af ritualer, kulturelle færdselsregler og måder at have de døde med sig på, der giver sorgen en ramme at udspille sig i. Døden er på godt og ondt en transformerende kraft, der kommer til at ændre os. Den proces går bedre, hvis vi er fælles om det og sammen kan udvikle nogle måder at være i sorgen på. Som foredragsholderne siger, kan der være meget liv i døden. 

Esben Kjær er journalist, forfatter og foredragsholder. Han var gennem en årrække vært på det ugentlige radioprogram “Bagklog”, samt vært og redaktør på P1 og Radio 24syv. Som forfatter har han udgivet bøgerne “Min usynlige søn” (2016), “Døden – en overlevelsesguide” (2019) og “Tro for tvivlere” (2023). 

Lotte Mørk er ledende præst på Rigshospitalet og desuden forfatter, debattør og foredragsholder. Hun har gennem mange år beskæftiget sig indgående med udbredelsen af palliationen i Danmark. I 2016 udgav Lotte Mørk den anmelderroste bog “På en måde skal vi dø” (2016).  

Praktisk info: 
Foredraget afholdes i Riddersalen på Frederiksberg Slot, hvor dørene åbner kl. 17:30. Billetten dækker udstillingsbesøget og foredraget. 

Inden foredraget kan man opleve Cisternernes aktuelle udstilling, en omfattende lydinstallation af kunstneren Taryn Simon. Udstillingen Start Again the Lament udforsker, hvordan vi håndterer sorg individuelt og kollektivt, samt sorgens anatomi og hvem vi vælger til at guide os igennem den.  

Vi anbefaler at man ankommer tidligt til Cisternerne, så man har god tid til at opleve udstillingen inden aftenens foredrag i Riddersalen.